Djura

Psychologisch consulente

Hey hey, mijn naam is Djura! Geboren aan 't Zeetje, maar ondertussen een echte Kempenaar met een grote voorliefde voor de natuur, herinneringen vastleggen op camera en alles wat met dieren te maken heeft. Gebeten door het paardenvirus, begon ik op 9 jarige leeftijd met paardrijden. Een hobby werd een passie en ondertussen spendeer ik mijn vrije uren voornamelijk bij mijn paarden. 

Naast mijn liefde voor dieren, ontstond ook de liefde voor zorg. Werken met mensen sprak me altijd al aan, waardoor ik ervoor koos om Toegepaste Psychologie te gaan studeren aan de Thomas More hogeschool. Tijdens het behalen van mijn professionele bachelor in de afstudeerrichting Klinische Psychologie, kreeg ik de kans verschillende stage- en werkervaringen op te doen binnen uiteenlopende settings.  Als de bezige bij die ik ben, besloot ik na mijn bachelor me nog te specialiseren in de Seksuologische Hulpverlening en behaalde hiervoor het postgraduaat. 


Ondertussen werk ik in het psychiatrisch ziekenhuis Bethanië, op een afdeling acute psychosezorg. Naast mijn functie als sociotherapeut, verzorg ik ook de sessies Therapie Met Assistentie van Paarden. Dit doe ik super graag, omdat ik mijn twee passies kan combineren. Mensen met een kwetsbaarheid in contact brengen met paarden brengt telkens zo veel mooie ervaringen tot stand. Om deze momenten te kunnen blijven meemaken en meer mensen te helpen door het inzetten van paarden, besloot ik me er verder in te verdiepen. Daarom ben ik momenteel opnieuw student, aan de Artevelde Hogeschool Gent, en volg het postgraduaat EAT/Hippotherapie. 


Heb je nog vragen over mij, aarzel niet ze te stellen!



psychologisch consulent

©Tessa Meynen Fotografie

hippotherapeut

BuitenGewoon

hippotherapeut

Een droom die uitkomt

Het idee van een eigen praktijk is ontstaan vanuit mijn wens om mijn paarden te gaan inzetten om mensen met een kwetsbaarheid te helpen. Ik merkte dat ik het meeste voldoening haalde uit het werken met doelgroepen die wat naar achter geschoven worden door de maatschappij. Mensen met een beperking, ouderen, geïnterneerden en gedetineerden, psychiatrische patiënten,... Tijdens mijn ervaringen in deze settings, ontdekte ik hoe waardevol het is deze mensen bij te staan in hun verhaal en hoe mooi het is als zij iets met je willen delen. Hoe veel nood zij hebben aan iemand die verder kijkt dan de sociale stempel die ze gekregen hebben. Dit is waarom ik besloot om, naast mijn job in de volwassenenpsychiatrie, te starten als EAT therapeut in bijberoep. Vanaf juni 2022 begin ik op een nieuwe locatie, tussen de bossen van Gierle. Door sommigen misschien nog gekend van de gelijkaardige activiteiten die 'Hippony' daar aanbood. Ik kreeg de kans hier te starten met het nieuwe verhaal van BuitenGewoon - leren met paarden en verder te bouwen aan een plek waar kinderen en jongeren met uiteenlopende hulpvragen terecht kunnen.

What's in a name

Mijn visie

Ik koos de naam BuitenGewoon om twee redenen. In de eerste plaats omdat ik sterk geloof in het buitengewone van gewoon buiten zijn. De omgeving waarin cliënten aankomen, is van grote meerwaarde. De rust van de natuur, de bewegingsruimte, alle zintuigen die geprikkeld worden, de dieren die aanwezig zijn,... Dit biedt veel meer kansen en mogelijkheden dan de vier muren waar wij mensen zich meestal tussen begeven. Wanneer we ons goed voelen en op ons gemak zijn, staan we meer open voor nieuwe ervaringen, spreken we makkelijker en voelen we beter.


Daarnaast koos ik BuitenGewoon om af te stappen van wat "normaal" is. We leven in een wereld waar mensen snel gereduceerd worden tot één label. Deze mensen worden, vanwege hun kwetsbaarheid, vaak over het hoofd gezien, weggeduwd en uitgesloten. Ik ga er liever van uit dat élk kind, élke jongere wel iets buitengewoons heeft, maar dat dit vaak niet of op een ongewenste manier tot uiting komt. Liever verleg ik de focus van de beperkingen naar de mogelijkheden. Dit is dan ook waar we rond werken tijdens de sessies.

bitloos rijden
hippotherapeut

Kijk terug op het verhaal van Free'ke en mij door terug te scrollen op de BuitenGewoon facebookpagina. Deze heette in een vorig leven "Wings of Freedom" en daar deelde ik al onze avonturen op. Nu wordt het verhaal verder gezet...

Free'ke

Waar het allemaal begon

In 2014 werd een grote droom eindelijk realiteit, mijn eerste eigen paard! Een koffievosse quartermix merrie met de naam 'Freedom' kwam mijn leven binnen gewandeld, op het best denkbare moment. Ze kwam bij mij als dressuurpaard, erg introvert en gespannen. Maar met zo'n zachte ogen en een hart van goud. We begonnen van 0 en hadden veel problemen bij het rijden. Dus startte ik met grondwerk, schoolde haar om van dressuur naar western, beloofde haar nooit meer een bit in te steken en leerde haar vrijheidsdressuuroefeningen. We groeiden samen op en kregen een ongelooflijk sterke band. Free leerde mij geduld, mildheid, écht ervaren en doorzettingsvermogen. Ze sleurde me door de moeilijke perioden, droogde mijn tranen en wist altijd weer een glimlach op mijn gezicht te toveren. Het is door Free dat ik besloot dat ik anderen dit ook wou doen ervaren. Ik wil mensen laten voelen wat een paard kan betekenen. Graag deel ik de kennis die ik opgedaan heb over het werken met paarden en de brede wereld van Natural Horsemanship, maar nog liever deel ik de levenslessen die mijn paarden mij gegeven hebben. 

Free'ke is in 2019 helaas overleden. Enkele dagen voor we haar moesten laten gaan, wou ik wat foto's maken, toen er plots een regenboog verscheen. Nog niets vermoedend maakte ik bovenstaande foto, die nu van grote emotionele waarde is voor mij. Niet voor niets dat ik graag haar verhaal blijf delen. Om Free'ke haar verdiend plekje te geven. Voor mijn buitengewoon, eerste paardje met zachte ogen en een hart van goud.