Hippotherapie

Hippotherapie
hippotherapie
hippotherapie kinderen

Geen beperkingen, alleen maar mogelijkheden!

Hippotherapie wordt gezien als een apart onderdeel van het aanbod omdat de doelgroep en de aansluitende doelstelingen wat anders liggen. Bij hippotherapie ligt de focus in de eerste plaats meer op het fysieke aspect van de Equine Assited Therapy. Het paard wordt hiervoor enerzijds ingezet om kinderen en jongeren met een mentale en/of fysieke beperking al spelenderwijs te stimuleren naar bepaalde leerdoelen te werken. Zo kunnen er bijvoorbeeld heel wat spelmaterialen gebruikt worden om met cliënten te oefenen op motorische, cognitieve, psychische en sociale vaardigheden, terwijl ze door het paard in beweging gebracht worden. Anderzijds is het ook een vorm van ontspanning, waarbij we gewoon even de tijd nemen om bij de paarden op adem te komen. Door de beweging en de warmte van het paard die cliënten voelen, ontstaat er namelijk een ontspannende werking op de spieren. 

Naast het werk op het paard, zullen we ook veel naast het paard staan en op het domein bezig zijn. Zo is de sessie gevuld met verschillende activiteiten en gaan we ontdekken bij welke taak/oefening de voorkeur ligt. De paarden verzorgen, de dieren eten geven, stallen uitmesten, leren optuigen, sensorische integratieoefeningen, observeren van de paarden, snoezelen,... We vertrekken steeds vanuit de mogelijkheden, talenten en interesses van de cliënt en gaan zo kijken waar hij/zij nood aan heeft. De hippotherapie moet voor hen een veilige, fijne plek zijn waar ze met plezier naartoe kunnen komen, zelf mee te sessie kunnen invullen en op een speelse manier kunnen leren. 

Bij de aanmelding wordt bekenen of het contact met paarden zou kunnen bijdragen tot het verbeteren van de levenskwaliteit. Er worden behandelingsdoelen afgesproken en afhankelijk van de ondersteuningsnood kunnen we overleggen wat de meest geschikte zorg-op-maat is en hoe we die kunnen installeren. BuitenGewoon Is niet uitgebreid uitgerust en niet ideaal voor rolwagenafhankelijke cliënten. Bij het eerste contact bespreken we wat de mogelijkheden zijn. 

BuitenGewoon is erkend als Goenezorginitiatief bij het VAPH. Er kan dus beroep
gedaan worden op het PAB-budget.

hippotherapie Gierle
hippotherapie