Leren met paarden



Bij alles wat we doen zijn we aan het leren. Het beperkt zich zeker niet alleen tot de momenten achter de schoolbanken. Of het nu gaat om het memoriseren van maaltafels, het onder de knie krijgen van een nieuwe sport of het ontdekken van hoe onze gevoelens en gedachten precies werken. Op alle momenten van de dag zijn er leerkansen mogelijk. En dit leren hoeft helemaal niet saai of vervelend te zijn!

Sommige kinderen en jongeren ervaren moeilijkheden op school, op de speelplaats, thuis,... omdat deze leerprocessen niet van een leien dakje lopen. Moeite met opletten, je gevoelens uiten, leerstof verwerken, vrienden maken, je mening durven zeggen... Wat er allemaal verwacht wordt van kinderen en jongeren lijkt toch niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Samen gaan we op zoek naar jouw struikelblokken, jouw talenten en kwaliteiten en hoe je deze kan inzetten. Samen met de paarden gaan we oplossings- en ervaringsgericht aan de slag.


Maar hoe gaan we dit dan doen? Wat is er nu zo speciaal aan die paarden?
In de eerste plaats is de omgeving een belangrijke factor. BuitenGewoon bevindt zich tussen de bomen, aan de rand van een bos vol rustige wandelpaden. Het gewoon buiten zijn kan al een grote impact hebben op stressniveau, gemoedstoestand,... Dit in combinatie met alle dieren (paarden, geitjes, konijnen, katten,..), die zorgen voor een boost van ons gelukshormoon, zorgt voor een veilig, rustig plekje. Hier kan iedereen lekker zichzelf zijn!
Maar natuurlijk gaan we niet alleen maar stilzitten. Met de paarden gaan we actief de leersituaties opzoeken die passen bij jouw hulpvraag.  Dit kunnen we doen door te gaan:

Ervaren met paarden

"Vertel het me en ik zal het vergeten.
Laat het me zien en ik zal het onthouden.
Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken"

-Confusius


Wanneer we met paarden bezig zijn, zijn we constant nieuwe ervaringen aan het opdoen. In de sessie gaan we werken rond verschillende sociaal-emotionele thema's.  De kracht van het paard schuilt hierbij in zijn spiegelend vermogen en eerlijke karakter. Paarden reageren rechtstreeks op hoe we ons bewegen, hoe we ons uitdrukken en op wat we (soms heel diep) vanbinnen voelen. Dit tonen ze ons op hun eigen manier, zonder een oordeel te vellen. Dit kan kinderen en jongeren helpen om te groeien op vlakken zoals zelfvertrouwen, grenzen aangeven, emotieregulatie, gedragsinhibitie, samenwerken, zelfwaardering, impulscontrole en zo veel meer.



Bewegen met paarden


Meerdere studies hebben aangetoond dat beweging en sport een grote impact hebben op de hersenen. Waar veel kinderen - maar ook volwassenen - op vastlopen op school, thuis of in de reguliere hulpverlening is het gebrek aan juiste stimulering van de omgeving en het onvoldoende kunnen bewegen. Wanneer je aan het bewegen bent, of tijdens andere plezierige situaties, komt er dopamine vrij. Dit is een stofje in je brein dat zorgt voor een geluksgevoel. Daarnaast zorgt het ook voor een goede doorbloeding van de hersenen. Dit verlaagt stress en zorgt dat je gemakkelijker nieuwe informatie kan opnemen en vasthouden. 


Door op een paard te zitten of er naast te staan, ga je op een heel nieuwe manier bewegen. We gaan op zoek naar manieren van bewegen die voor jou fijn aanvoelen. Via ontspannings- en ademhalingsoefeningen kan je leren vertragen en rustig handelen. Of heb je meer nood aan activatieoefeningen en spelletjes voor het vinden van energie? Door nieuwe ervaringen op te doen, leren we om bewust te worden van ons lichaam en gaan we achterhalen wat het nodig heeft.

Ook voor het aanleren van motorische vaardigheden heeft het werken op/naast paarden voordelen. Zoals het verbeteren van fijne motoriek (pengreep, veters strikken, knopen dichtdoen,...) en grove motoriek (evenwicht, traplopen, vangen en gooien, springen,...). 


- Wanneer er specifieke doelen zijn in verband met een fysieke beperking of in functie van revalidatie, kan er samengewerkt worden met een arts of kinesitherapeut. -



Denken met paarden

Niet alleen ons lijf, maar ook onze hersenen worden in beweging gezet tijdens een sessie met de paarden. Therapie met paarden gaat over het opdoen van nieuwe ervaringen en daar over reflecteren. Pas wanneer we stilstaan bij wat we zien, voelen, meemaken,... en er over nadenken, kan er iets veranderen in gedrag. Door in gesprek te gaan hierover, doe-oefeningen, invullen van werkblaadjes, huiswerkoefeningen,... denken we samen na over wat je van en met de paarden allmaal leert.


Wanneer we in beweging komen met paarden, wordt het werkgeheugen gestimuleerd. Dit is het deel in je hersenen waarmee je nieuwe informatie gaat vasthouden, om er iets mee te doen. Paarden betrekken in een leerproces kan een enorme meerwaarde zijn en zo worden moeilijke opgaven zoals lezen, woordherkenning, tellen/rekenen, franse woorden leren, werkwoorden vervoegen,... ineens veel leuker! Informatie komt op een heel andere manier binnen en bijft beter hangen. Zowel op vlak van cognitieve/schoolse vaardigheden als op dat van sociale vaardigheden. Want door dit werkgeheugen te stimuleren via contreet ervaringsleren, kunnen ook moeilijkheden in gedrags- en emotieregulatie aangepakt worden.



Voelen met paarden

Wanneer we buiten tussen de dieren staan, worden al onze zintuigen aangesproken. Je ruikt het verse hooi, ziet de kleurrijke natuur, voelt de zachtheid van de konijnen,... Door op zoek te gaan naar deze sensorische prikkels, bevorderen we ook weer verschillende leerprocessen. Betere aandacht, meer lichaamsbewustzijn, gerichtere coördinatie van het lichaam (bv. oog-hand). Vooral óp het paard worden veel zintuigen geprikkeld. Zo beïnvloedt de driedimensionale beweging van het paard het inzicht over hoofdpositie, evenwicht, zwaartekracht, spanning in het lichaam, positie van de lichaamsdelen,...


Naast het lichamelijk gewaarworden, kunnen paarden ook heel wat gevoelens losmaken bij ons. De ervaringen die je opdoet, kunnen soms confronterend en emotioneel zijn. In een sessie is er ruimte voor (het ontdekken van) gevoelens en zoeken we naar een manier van omgaan ermee.